Skip to content

Хранителни нарушения

Хранителните нарушения са тема, за която трудно се говори, можем да твърдим дори че все още не е обществено приета. Въпреки това тя съществува и ние не можем да не ù обърнем внимание, особено сега когато нейното присъствие в ежедневието ни в периоди на физическо дистанциране и отсъствие на подкрепа се засилва значително. Но горните причини са по-скоро ускорители, не и причинители, сами по себе си.

За да можем да определим какво наричаме хранително разстройство, трябва да знаем, че значението му стига много по-далеч от отношението към храната. Това е психологическо състояние, което се съотнася както в отношението към храната, така и към тялото, невъзприемане на собствената личност и ниска себеоценка, развивайки нездравословни навици за хранене. Тези нарушения са описани във всички класификатори – МКБ 10, ДСМ – 5, ААПД.

В Америка статистиките показват, че около 20 милиона жени и 10 милиона мъже страдат от Хранителни разстройства, което отчита превес при развитие на това нарушение при жените. При тинейджърите, отново в САЩ, 13% от младежите преживяват поне едно хранително нарушение преди да навършат 20 г. (healtline.com)

По данни от Институт Уникал в България са диагностицирани с подобен проблем са около 250 000 души като 12% от тях са деца под 12 години. За периода 2019 – 2020 г. жените посещаващи диетолог поради хранителни нарушения са се увеличили с 23%. Според Националния статистически институт причината за смъртта на около 0,6% от починалите в България за изминалата 2020 г. са хранителни нарушения. Отново от НСИ, момичета в тийнейджърска възраст са по-често диагностицирани с хранителни нарушения, като за последните 10 години броят им се е покачил с 80%, само за България.  Тук е момента и да вземем под внимание, че много от хората с подобни нарушения не са диагностицирани и не са част от представената статистика.

Хранителните разстройства се делят на четири групи.

Анорексия нервоза – хранително разстройство включващо гладуване, стигащо до застрашаване на живота, характеризиращо се с нереалистично приемане на тялото, изключително ниско тегло и обсесивно преследване на идеята за намаляване на килограмите.

Булимия нервоза – комбинира периоди на преяждане с периоди на прочистване, включващи предизвикано повръщане, злоупотреба с лаксативи или свръх физическо натоварване с цел избягване на покачването на килограми.

Преяждане (хиперфагия) – включва често повтарящи се епизоди на бързо и неограничено хранене, на количества, надвишаващи възможностите на приемащия храната, за много кратко време, като усещането е неконтролируемо (Carnabucci & Ciotola, 2013).

Неспецифични хранителни разстройства – тази група разстройства има доста широк спектър, като изключва симптомите на  горните, но може да включва прекомерно прилагане на диети, хранителни режими, свръхнатоварване на тялото.

Има други хранителни нарушения, неупоменати в класификаторите, които също силно влияят на жизнения цикъл на страдащия – Хранене с нехранителни продукти, предъвкване на храната, повръщане и повторно гълтане, Синдром на нощното хранене, и др.

Причини за Хранителни разстройства

Първата причина, която можем да споменем, е фамилна обремененост – както генетична, така и като нагласи на семейството към храната. Особено при малки деца, когато родителите ограничават или забраняват храненето, детето губи естественото си усещане за ситост. Също така нуждата на родителите да имат „идеалното дете“ води, особено тийнеджърите, но не само, до ниска самооценка, депресия, тревожност, а от там и до хранителни нарушения.

Социалният натиск, също е причина за злоупотреба с храна или лишаване от нея. Тъй като често тийнейджърите, но и жените дори в по-зряла възраст, имат желанието да приличат на харесвани и популярни личности и са склонни да се поставят на тежки и строги диети, а понякога и на пълен отказ от хранене, с цел намаляване на теглото си.

В причини можем да включим стрес, подигравки от околните, дисфункции в семейната среда, дълбоки скрити личностни проблеми, неприемане и омраза към тялото, предизвикани от лансирането на стереотипи, особено в медиите, и др.

Кои са индикаторите, на които трябва да се обърне внимание:

  • Нереалистичен начин за приемане на тялото, омраза към тялото;
  • Рязко отслабване или напълняване, без медицински причини;
  • Отказ от хранене пред хора или от социални срещи, включващи храна;
  • Системно отказване от хранене, опити да се излъже за количеството храна, което се приема;
  • Промяна в начина на обличане – по често се носят широки, развлечени дрехи или няколко ката дрехи;
  • Скрита храна, скрити опаковки от храни;
  • Прекарване на голяма част от ежедневието в спортуване или постоянна нужда да се спазват хранителни режими; и др.

При подрастващите, но не само, хранителните нарушения могат да имат тежки и дълготрайни последствия за физическото им развитие. От спиране на растеж и спиране на менструация (при момичетата), до анемии, изменения на структурата на тялото, заболявания на сърцето, бъбреците, черния дроб, храносмилателния тракт, зъбите и венците, гърлото и т.н. Нарушения има също така и в интелектуалното развитие, когнитивните процеси, поведението.

Често хората с хранителни разстройства не приемат или отричат, че имат проблем с храната. Навлизането в тази тема с тях е изключително деликатно, но важно и необходимо. Няма ограничения на възрастта, а последствията могат да са за цял живот.

Начинът за справяне с нарушения от този тип започва с консултация с лекар. Но в тази ситуация медикаментозното лечение може да овладее симптомите, но не и да преодолее основната причина за поява на нарушението, така че да не се стига до регрес. Ето защо, ако имате съмнения и притеснения за здравето си или това на ваш близък, консултирайте се с необходимите специалисти, като не пропускате и психотерапевт, който може да подкрепи лечението с терапевтични техники.

 

Call Now Button